Theater Networking Talents (TNT): Spectacole ale tinerelor regizoare în selecția festivalului din acest an și dramaturgul Ivan Vîrîpaev, invitatul special

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori Theater Networking Talents (TNT) se va desfășura anul acesta în perioada 4-7 iulie, la Craiova. Spectacolele vor fi prezentate în cadrul unui showcase format din producții ale studentelor facultăților de regie de teatru din România și din străinătate, absolvente ale promoției 2023.

Invitatul special al acestei ediții este Ivan Vîrîpaev, cel mai cunoscut și mai frecvent montat dramaturg, regizor de teatru și film, scenarist, producător și actor de origine rusă contemporan. Stabilit în Polonia de mai bine de 10 ani, cu peste 300 de montări în teatre din întreaga lume, dramaturgul este interzis în prezent în teatrele din țara natală, din cauza poziționării sale anti-război. Printre piesele sale cele mai cunoscute se numără „Dansul Delhi”, „Iluzii”, „Oxygen”, sau „Neliniște”, montate și pe scene importante din România, precum cele ale teatrelor naționale din București, Craiova, Sibiu, Iași sau Timișoara. Ca estetică, criticii îl plasează între regizorii Quentin Tarantino și Andrei Tarkovski, iar lucrările lui explorează ironia și spiritul ortodox cu finețe și cruzime. La Craiova, Ivan Vîrîpaev va susține 2 întâlniri cu participanții, inspirate de arta storytelling-ului pe care teatrul său o explorează cu atâta poezie. Este vorba despre conferința „Ce este o piesă de teatru?“, precum și un masterclass de două zile (atelier de teatru), axat pe ideea „dezvoltării umane holistice“, pornind de la structura unei piese de teatru.

Selecția oficială TNT de anul acesta cuprinde 6 spectacole de licență/master ale regizoarelor din România și Polonia:

  • CUTREMUR ÎN LONDRA de Mike Bartlett, regia Dora Dobrovszki (master, Universitatea de Arte Târgu-Mureș)
  • LITTLE LIGHT de Alice Birch, regia Mara Bugarin (licență, UNATC București)
  • MERCURY FUR de Philip Ridley, regia Teodora Florea (master, UNATC București)
  • PEȘTII DORM? de Jens Raschke, regia Tania Drăghici (licență, UNATC București)
  • RICHARD III după William Shakespeare, regia Denisa Hălăngău (licență, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca)
  • SEASON IN THE LIGHT, dramaturgia și regia Aleksandra Bielewicz (master, Academia Națională de Arta Dramatică din Varșovia, Polonia)

Ca la fiecare ediție, TNT este organizat ca o platformă artistică de prezentare a celor mai proaspete și puternice viziuni din teatrul noii generații și propune și întâlniri-laborator interdisciplinare, dezbateri și ateliere. Festivalul își va continua și misiunea de hub artistic, care să aducă laolaltă tineri regizori, dramaturgi, scenografi, artiști vizuali sau teatrologi, cu manageri culturali sau curatori ai festivalurilor teatrale. 

De asemenea, tinerii regizori vor avea ocazia să dezvolte colaborări cu teatrele profesioniste, în anii anteriori mulți dintre participanți fiind invitați să monteze pe scene importante din întreaga țară.

Theater Networking Talents (TNT) este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Departamentul Arte și Media din cadrul Facultății de Litere al Universității Craiova, cu sprijinul finanțatorilor: Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Consiliul Județean Dolj.

Mai multe detalii despre TNT sunt disponibile pe www.tncms.ro. 

Instagram: @theaternetworkingtalents

Facebook: www.facebook.com/theaternetworking