O nouă ediție a Festivalului THEATER NETWORKING TALENTS (TNT) la Craiova

Festivalul Theater Networking Talents (TNT), organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” și coordonat de regizorul Bobi Pricop începe marți, 2 iulie 2024 la Craiova. 

Timp de patru zile, cea de-a șasea ediție a Festivalului TNT va găzdui un showcase incluzând șase spectacolele semnate de șase tineri regizori din promoția 2024, absolvenți ai programelor de regie licență și master ale facultăților de teatru din România din promoția 2024. 

Anul acesta TNT găzduiește la Craiova manageri, directori artistici și reprezentanți ai aproape 20 de instituții teatrale din România, printre care se numără Teatrul Nottara, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Teatrul Național de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, Teatrul ,,Țăndărică” București, Teatrul Masca, Teatrul ,,Ion Creangă” București, Teatrul pentru tineret și copii ,,Colibri” Craiova, Teatrul Național ,,Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Municipal Bacovia Bacău, Teatrul Dramatic ,,I.D.Sîrbu” Petroșani, Teatrul Național Târgu Mureș, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul ,,Regina Maria” Oradea, Teatrul Municipal ,,Csíki Játékszín” Miercurea Ciuc, precum și teatre independente precum Reactor de Creație și Experiment sau Teatrelli. 

Spectacolelor tinerilor regizori vor fi urmate de sesiuni de Q&A moderate de redactorii publicației Teatrul Azi, criticii de teatru Irina Zlotea și Octavian Szalad. Programul acestora cuprinde: 

 • ,,10”, regia Norbert Nagy, absolvent al programului de masterat Arta Regiei, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș – miercuri, 3 iulie, ora 18:00, Sala “Amza Pellea”
 • ,,Afară, în fața ușii”, regia Alexandru Ianăși, absolvent al programului de licență Regie de Teatru, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – vineri, 5 iulie, ora 18:00, Sala Studio “I.D. Sîrbu”
 • ,,Auch!”, regia George Zamfir, absolvent al programului de masterat Regie de Teatru, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – joi, 4 iulie, ora 15:00, Sala “Amza Pellea”
 • ,,Lucruri mici și extraordinare”, regia Rebeca Crețu, absolventă a programului de licență Regie de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – joi, 4 iulie, ora 17:00, Sala Studio “I.D. Sîrbu”
 • ,,Memoriile unui Lolo”, regia Mark-Cristopher Demeter, absolvent al programului de masterat Arta Regizorului, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș – miercuri, 3 iulie, ora 15:00, Sala Studio “I.D. Sîrbu” 
 • ,,Peste cadavrul meu”, regia Irina Caraulă (Alaska), absolventă a programului de licență Regie de Teatru, Universitatea Babeș-Bolyai – vineri, 5 iulie, ora 15:00, Sala “Amza Pellea” 

 În deschiderea celei de-a șasea ediții a festivalului, va fi prezentat începând cu ora 17:00 la Sala Atelier a Teatrului Național ,,Marin Sorescu” un preview al spectacolului ,,Reconstituirea”, în regia Catincăi Drăgănescu (concept Catinca Drăgănescu și Ciprian Făcăeru). 

Inspirat din filmul cu același nume regizat de Lucian Pintilie și alte opere impregnate de spiritul anilor ‘68, spectacolul urmărește tineri din colțuri diferite ale lumii, care chestionează propria identitate și felul în care funcționează lumea din jurul lor. Dragostea, arta și revoluția se amestecă într-un carusel de emoții și experiențe. Ar putea fi 1968, sau ar putea fi acum. Revolta e în aer, revoluția e o stare de spirit, „la vie est plus forte que l’imagination”.

Spectacolul este o producție a Teatrului Național Marin Sorescu, parte a proiectului #ACuTe, co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

De la ora 19:00 vor avea loc la Sala I.D. Sîrbu un spectacol-lectură cu fragmente din piese scrise de dramaturgii canadieni Martin Bellemare, Mishka Lavigne, Olivier Sylvestre și Marie-Claude Verdier. 

Finalul primei zile va aduce un concert susținut de trupa Dl. Goe de la ora 21:00 în grădina Teatrului Național din Craiova.

În acest an organizatorii festivalului acordă o atenție deosebită dramaturgilor și traducătorilor ce lucrează în domeniul artelor spectacolului. Spectacolele lectură precum cel cu fragmente din piese scrise de dramaturgi contemporani canadieni, cel după piesa „Să vezi elefanți roz” de dramaturga estoniană Piret Jaaks sau performance-ul Combates de Dramaturgia organizat în parteneriat cu Instituto Cervantes reprezintă doar una dintre componentele ce conturează perspectivele acestei ediții dedicate dramaturgiei și traducerii. 

Dezbaterile și atelierele moderate de criticul de teatru Iulia Popovici întregesc această agendă, atât prin tematicile abordate, cât și prin prezența invitaților ce-și vor împărtăși perspectivele prin prisma propriilor experiențe profesionale în România și în străinătate. 

Pe lângă acestea, în cele patru zile de reprezentații artistice și schimburi de idei, TNT va propune vizionări de filme, concerte, lansări de carte, petreceri și întâlniri-laborator interdisciplinare.

O seară dedicată cinemaului – Cinema Night este programată miercuri, 3 iulie, în cadrul căreia vor fi prezentate filme realizate de absolvenți ai specializărilor Regie de Film ale universităților din România. Selecția filmelor, realizată de Andrei Rus, include: 

 • ,,Berliner Kindl”, regia Lucia Chicoș (UNATC)
 • ,,Dimineața lui Oedip”, regia Eszter Tompa (UBB)
 • ,,Linge-mă”, regia Bianca Stancu (Universitatea din Craiova)
 • ,,Dansez și eu la nunta părinților mei”, regia Andreea Chiper (UNATC)
 • ,,Circ”, regia Ion Alexandru Sîrbu (UBB)
 • ,,Preludiu”, regia Szatmári Loretta (Universitatea Sapientia)
 • ,,Antrenamentul de noapte”, regia Bogdan Alecsandru (UNATC)

În plus față de parteneriatele pe care festivalul le consolidează și în acest an cu facultățile de teatru din România, prin TNT este susținută și cooperarea interuniversitară la nivel național, ca dovadă fiind prezentarea în data de 3 iulie la ora 13:00 a spectacolului ,,Expuși” de Ionuț Sociu și Vlad Bălan, regia Vlad Bălan, produs în cadrul rezidențelor Teatrului Național din Craiova, în parteneriat cu UBB Cluj și Departamentul de Arte și Media al Universitatea din Craiova, sub coordonarea regizorului Bobi Pricop, asistent Mihai Gligan. 

Ca platformă de networking și spațiu-experiment al dialogurilor din și în zone creative, TNT dezvoltă de la an la an secțiunea specială People of TNT, dedicată profesioniștilor din peisajul cultural național și internațional. Anul acesta, peste 60 de tineri actori, regizori de teatru și de film, teatrologi, compozitori, manageri culturali și consultanți artistici vor fi parte din corpul People of TNT. Acestora li se adaugă profesori de teatru, critici, dramaturgi și traducători și, nu în ultimul rând, directori de teatre, instituții culturale publice și companii independente din întreaga țară. 

Theater Networking Talents (TNT) este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova cu sprijinul Ministerul Culturii. Printre partenerii acestei ediții se numără Instituto Cervantes, Ambasada Spaniei în România, Centrul Autorilor Dramatici din Québec, UNITER, Teatrul Azi, Tipografia, April Hub. 

 

PROGRAM

 

2 iulie

17:00, Sala Atelier –  RECONSTITUIREA, concept Catinca Drăgănescu și Ciprian Făcăeru, regia Catinca Drăgănescu. Spectacolul face parte din proiectul ACuTe și este o producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova

21:00, Sala ,,I.D. Sîrbu” – SPECTACOL LECTURĂ cu fragmente din piese scrise de dramaturgii canadieni Martin Bellemare, Mishka Lavigne, Olivier Sylvestre, Marie-Claude Verdier, regia Laurențiu Tudor & LANSARE DE CARTE Dramaturgie contemporană din Québec, volum editat de Fundația Culturală „Camil Petrescu” în parteneriat cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Centrul Autorilor Dramatici din Québec, Ministerul Culturii și Comunicațiilor din Québec, Consiliul de Arte și Litere din Québec

22:30, Grădina TNC (Intrare Sala Studio ,,I.D. Sîrbu”) – OPENING CONCERT – DL. GOE

 

3 iulie

11:00, Foaier TNC 19- TNTalksÎntre culturi: România, Canada și retur. 

Participanți: Martin Bellemare, Mishka Lavigne, Olivier Sylvestre, Marie-Claude Verdier

Moderator: Iulia Popovici

13:00, Sala Atelier – EXPUȘI, de Ionuț Sociu și Vlad Bălan, regia Vlad Bălan – 1h10’

Spectacol produs în cadrul rezidențelor TNC, în parteneriat cu UBB Cluj și Departamentul de Arte și Media, Universitatea din Craiova, sub coordonarea regizorului Bobi Pricop, asistent Mihai Gligan

15:00, Sala Studio “I.D. Sîrbu” – MEMORIILE UNUI LOLO de Alex Gorghe, regia Mark-Cristopher Demeter, Masterat Universitatea de Arte din Târgu-Mureș – 1h30’ + Q&A

spectacol produs de #Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca

18:00, Sala “Amza Pellea”- 10 de Székely Csaba, regia Nagy Norbert, Masterat Universitatea de Arte din Târgu-Mureș – 2h15’ + Q&A

22:00, Shhh! Silent Garden – CINEMA NIGHT + Q&A. Scurtmetraje realizate de studenți și absolvenți ai secțiilor de regie de film din cadrul UNATC București, UBB Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea Sapientia

 

4 iulie

11:30, Foaier TNC – LANSARE DE CARTE – ,,Actorul, ca minerul. Ratările tranziției în teatru” de Iulia Popovici

12:00, Foaier TNC – TNTalks – Parlez-vous teatru? Cum traducem

Participanți: Cătălina Stanislav, Alex Văsieș, Raluca Rădulescu, Ioana Anghel, Ciprian Marinescu, Elise Wilk

Moderator: Iulia Popovici

15:00, Sala “Amza Pellea” – AUCH! de George F. Walker, regia George Zamfir, Masterat UNATC București – 1h30’ + Q&A

17:00, Sala Studio “I.D. Sîrbu” – LUCRURI MICI ȘI EXTRAORDINARE de Daniela Arroio și Micaela Gramajo, regia Rebeca Crețu, Licență UNATC București- 1h30’ + Q&A

19:00, Tipografia Hub – COMBATES DE DRAMATURGIA, organizat în parteneriat cu Instituto Cervantes

 

5 iulie

11:00, Sala Atelier – SPECTACOL LECTURĂ după piesa estoniană “Să vezi elefanți roz”

de Piret Jaaks, regia Mihai Gligan

12:00, Foaier TNC – TNTalks – Bucătăria dramaturgului. „Mirodenii” româno-spaniole

Participanți: Ionuț Sociu, Alex Tocilescu, Doru Vatavului, Esther Carrodeguas, Nando Lopez, Paco Gamez, Alina Cantacuzino, Jorge Jiménez, Alex Stanciu, Miguel Cuerdo

Moderator: Iulia Popovici

15:00, Sala “Amza Pellea” – PESTE CADAVRUL MEU de Stefan Hornbach, regia Alaska Licență UBB Cluj – 1h45’ + Q&A

18:00, Sala Studio “I.D. Sîrbu” – AFARĂ, ÎN FAȚA UȘII de Wolfgang Borchert, regia Alexandru Ianăși, Licență UNATC București – 1h50’ + Q&A