(Înscris în CAER, domeniul cultural artistic – literatură, poziția 162)
Festivalul de poezie „Gellu Naum”, organizat de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Bucureşti în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România se adresează tinerilor autori (elevi de liceu si de gimnaziu) care tind către un nivel de performanţă artistică, depăşind faza primelor încercări.
În etapa inițială, profesorii de limba şi literatura română din unităţile şcolare participante au selectat un număr de tineri autori (cel mult cinci din fiecare şcoală) cu câte cinci texte reprezentative fiecare. Textele au fost expediate până în data de 25 martie 2020, în format electronic, pe adresa de e-mail [email protected], precizându-se numele și prenumele elevului, clasa, şcoala de proveniență și numele profesorului îndrumător.
Etapa municipală pentru participanții din București se desfășoară în ziua de 2 aprilie 2020 la Colegiul Național „Mihai Eminescu” (secțiunea gimnaziu și secțiunea liceu).
Pentru etapa interregională textele sunt așteptate până pe data de 9 mai. Rezultatele vor fi afișate pe blogul festivalului în intervalul 1-10 iunie 2020. De asemenea, diplomele vor fi expediate în țară, pe adresa liceelor participante sau, la cerere, pe adresele personale ale participanților sau ale profesorilor coordonatori.
Lucrările vor fi jurizate de scriitori reprezentativi.
Virginia Olaru, profesoară de limba română, Colegiul Național „Mihai Eminescu”
_______
Am inventat Festivalul de Poezie „Gelu Naum” în anul 2002. Doream să fie diferit de toate celelalte festivaluri ale poeziei scrise de liceeni (căci iniţial era deschis doar liceenilor), un festival „select”, dacă vreţi, unde textele celor doritori să participe erau selectate cu un ochi critic pretenţios şi nu erau acceptate în concurs decât cele ale autorilor care trecuseră binişor de faza primelor dibuiri. Alături de aceşti tineri erau invitaţi să citească poeţi consacraţi, unii „clasicizaţi” deja, tocmai pentru ca poeţii-liceeni să poată veni într-un contact direct cu poezia română contemporană, faţă de care programele şcolare păstrează o distanţă prudentă. Aşa se face că prin sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” au trecut aproape toate numele mari ale fenomenului liric actual, de la „veteranii” Nora Iuga, Angela Marinescu, Cezar Ivănescu, Marin Mincu (invitat şi ca poet, dar şi, în calitate de critic, ca preşedinte al juriului), Constantin Abăluţă, Valeriu Mircea Popa la opteziciştii şi nouăzeciştii Florin Iaru, Liviu Ioan Stoiciu, Aurelian Titu Dumitrescu, Adela Greceanu, Daniel Bănulescu, Gabriela Creţan, Ioan Es. Pop, Mihail Gălăţanu, Paul Vinicius, Paul Daian, Iulian Tănase, Gelu Vlaşin, precum şi (mai apropiaţi poate de sensibilitatea liceenilor) reprezentanţii celei mai noi promoţii poetice: Contantin Virgil Bănescu,Marius Ianuş, Elena Vlădăreanu, Ruxandra Novac, Răzvan Ţupa, Adrian Urmanov, Claudiu Komartin, Teodor Dună sau Cosmin Perţa. Juriul a fost alcătuit în exclusivitate din poeţi şi critici, avându-i ca preşedinţi ba pe Marin Mincu, ba pe Nora Iuga, ba pe Constantin Abăluţă, ba pe Florin Iaru, ba pe Claudiu Komartin. Câţiva dintre tinerii laureaţi ai festivalului, cei care au avut nebunia de a persevera: Miruna Vlada, Cristina Stancu, Radu Niţescu, Cristi Cotarcea sunt azi poeţi cunoscuţi şi apreciaţi, răsplătiţi cu numeroase premii literare. Cred că este un bilanţ onorabil.
După retragerea mea, festivalul a continuat prin osârdia fostelor colege de catedră, în frunte cu inimoasa Virginia Olaru. Eu îi doresc viaţă lungă şi promit să-l onorez şi de acum înainte, dar de data aceasta în calitate de invitat.
Octavian Soviany, fost profesor la CN „Mihai Eminescu”