Manifestul migrantului (2011)

© Lavinia Dragotă

TANIA BRUGUERA este o artistă și activistă cubaneză. Ideea pentru Immigrant Mouvement International a apărut în 2005, când artista a început să fie preocupată de reprezentarea migranților în media după revoltele care au avut loc în Franța. Pentru Tania Bruguera, artistul trebuie să fie activ și implicat, prin arta sa, în societate. Performance-urile ei explorează teme precum politicul, raporturile de putere, istoria Cubei.

Traducere din franceză: MEDEEA IANCU

 

Am fost numiți în diferite feluri. Ilegali. Străini. Muncitori sezonieri. Trecători de frontiere. Indezirabili. Exilați. Criminali. Intruși. Teroriști. Hoți. Nerezidenți. Invadatori. Fără acte.

 

Vocile noastre se unesc pentru a exprima principiile următoare:

 

  1. Știm că legătura internațională este realitatea la crearea căreia au ajutat migranții; în aceasta locuim cu toții. Înțelegem că calitatea vieții unei persoane într-o țară depinde de munca migranților. Ne identificăm ca o parte din mecanismul de schimbare.

 

  1. Toți suntem legați la mai mult de o țară. Fenomenul multilateral al migrației nu poate fi rezolvat în mod unilateral, altfel generează o realitate vulnerabilă pentru migranți. Implementarea drepturilor universale este esențială. Dreptul de a fi inclus aparține tuturor.

 

  1. Avem dreptul de a ne muta și dreptul de a nu fi forțați să ne mutăm. Cerem aceleași privilegii precum corporațiile și elita internațională căci ei sunt liberi să călătorească și să se stabilească în locul dorit. Merităm să avem parte de oportunitate și șansa de a progresa. Avem cu toții dreptul la o viață mai bună.

 

  1. Credem că singura lege care merită respectul nostru este una imparțială, o lege care protejează pe toată lumea, oriunde. Fără excepții. Fără excluderi. Condamnăm criminalizarea vieții migranților.

 

  1. Afirmăm că a fi migrant nu înseamnă a fi membrul unei clase sociale specifice, nici a purta un statut legal particular. A fi migrant înseamnă a fi un explorator; aceasta implică mișcarea; este condiția noastră comună. Solidaritatea este bogăția noastră.

 

  1. Recunoaștem că indivizii dotați cu drepturi inalienabile sunt adevăratul barometru al civilizației. Ne identificăm cu victoriile abolirii sclaviei, cu mișcarea pentru drepturile civile, evoluția drepturilor femeii, și cu recentele realizări ale comunității LGBTQ. Este responsabilitatea noastră și datoria noastră istorică de a face din drepturile migranților următorul triumf în căutarea demnității umane. Este inevitabil ca maltratarea migranților astăzi să fie dezonoarea noastră mâine.

 

  1. Susținem valoarea experienței umane și a capacității intelectuale pe care migranții o aduc, cât și munca pe care o produc. Apelăm la respectarea cunoașterii culturale, sociale, tehnice și politice pe care migranții o inspiră.

 

  1. Suntem convinși că funcționarea granițelor internaționale trebuie reinventată în serviciul umanității.

 

  1. Înțelegem necesitatea revigorării conceptului de bun comun, de pământ ca un spațiu accesibil și benefic tuturor.

 

  1. Mărturisim că frica creează limite, limitele generează ura și ura nu folosește decât opresorilor. Înțelegem că migranții și non-migranții sunt interconectați. Când drepturile migranților sunt respinse, drepturile cetățenești sunt în pericol.

 

Demnitatea nu are naționalitate.