Andrei Zbîrnea alături de poeta și antrenoarea Mornin’ Poets Miruna Vlada
ANDREI ZBÎRNEA (n. 1986) este absolvent al Masterului de Probațiune din cadrul Facultăţii de Sociologie și Asistență Socială. Publică în 2011 volumul de poeme Rock în Praga (ed. Herg Benet), urmat de #kazim(contemporani cu primăvara arabă), la aceeași casă de editură, în 2014 și de Turneul celor cinci națiuni la frACTalia în 2017. Poeziile sale au apărut în revistele literare: Zona Nouă, Tiuk!, Conta, Zona Literară, Tribuna, Timpul, Poesis Internațional, Familia, Ramuri, România Literară, Luceafărul de Dimineață, Arca, Echinox. A fost inclus și într-o serie de antologii, printre care amintim: Cele mai frumoase poeme din 2011 (Tracus Arte, 2012), Cele mai frumoase poezii ale anului (Adenium, 2014), Ziduri între vii (Zona Publishers, 2015), #Rezist!Poezia (Paralela 45, 2017). În 2015 a obținut marele premiu al Festivalului Antares (Galați, Brăila, Sulina) pentru poezie. Este redactor muzical al revistei Observator Cultural și inițiator, alături de Iulia Militaru și Felix Nicolau al serilor de performance poetic Blitz Show Revival. Revista Iliteratura.cz a publicat recent prima traducere din poezia lui Andrei în limba cehă, traducere ce a fost realizată de Mircea-Dan Duță. Foarte curând va lansa împreună cu poetul danez Claus Ankersen volumul trilingv (româno-englezo-danez) cu titlul intermediar Pink Pong Poetic. În această toamnă (2018), va demara împreună cu Revista de Povestiri un nou concept de atelier de poezie intitulat Mornin’ Poets. Nu va fi profesor, ci antrenorul unui DREAM TEAM de poeți contemporani. Va fi un sezon pilot.
DANIELA HENDEA este absolventă a Facultății de Inginerie Chimică din cadrul Universității Tehnice ”Gh. Asachi” din Iași, cu studii postuniversitare la Universität Stuttgart, Germania și Kansas University, Statele Unite. După mulți ani de preocupări științifice, Daniela Hendea s-a întors la poezie, din dorința de a documenta în versuri experiența publică și particulară cu autismul băiatului ei, unul din protagoniștii volumului de debut care va fi lansat în luna noiembrie la Gaudeamus, de Editura FrACTalia. În timpul rezidenței poetice pe platforma qPoem, a debutat publicistic în revista de cultură Familia, apoi a continuat cu poeme și traduceri în revistele Apostrof, Prăvălia Culturală, Caiete Silvane, Alchemia, Ateneu, Traducerile de sâmbătă, iar internațional în revista italiană Un Posto di vacanta, cu poeme traduse de Dana Cora. În prezent locuiește în statul Texas, S.U.A., și face parte din echipa redacțională a revistei Prăvălia Culturală.
Daniela Hendea: Cum v-a venit ideea să-i scoateți pe poeți cu noaptea-n cap din casă? Ce vreți să dovediți cu asta?
Andrei Zbîrnea: Nu cred că verbul cel mai potrivit ar fi a dovedi. Cred că mai degrabă s-ar potrivi a găsi. Am vrut să găsim (și cred că am găsit) oameni care scriu poezie, dar care nu sunt neapărat familiarizați cu scenele cluburilor literare bucureștene. (să nu le mai zicem tot cenacluri). Am vrut să găsim o modalitate de a-i pune în contact cu poeți care au demonstrat ceva prin scrisul lor în ultimii zece-cincisprezece, chiar douăzeci de ani. Și, poate cel mai important aspect, am găsit o modalitate de a-i activa duminică dimineața, la 11. Cine zice că poeții nu se pot trezi dimineața, are acum un contraexemplu în Mornin’ Poets (sezonul pilot).
Și că tot veni vorba de trezit cu noaptea în cap, țin să precizez, pentru prima dată în spațiul public și în exclusivitate pentru Prăvălia Culturală, că sezonul pilot va fi urmat de un al doilea sezon. Va fi Mornin’ Poets sezonul 1. Datele pentru noile ateliere vor fi 24 februarie (2019), 10 martie, 24 martie, 7 aprilie și 21 aprilie. Încă nu avem nume confirmate, însă cu siguranță vom avea autori foarte tari și cel puțin la fel de buni ca în sezonul din toamna aceasta. Fiți pe fază!
DH: Ce-i aseamănă și ce-i diferențiază pe poeții invitați la Mornin’ Poets ?
AZ: Ce îi aseamănă? Sunt poeții și poetele mele favorite. Eu am făcut selecția. Spre norocul meu, Dream Team-ul meu poetic a fost ideal. I-am avut invitați pe Miruna Vlada, sorin despoT, Svetlana Cârstean, Elena Vlădăreanu. Urmează să îl avem invitat pe 11 noiembrie pe Claudiu Komartin. Cu el vom închide sezonul. Îi mai aseamănă și seriozitatea cu care au tratat atelierul, modul în care au gândit temele, dar și empatia de care au dat dovadă sau felul în care au dat feedback.
Cursanții de la Mornin’ Poets (deși nu e un curs în sensul academic sau școlar) nu sunt novici în ale poeziei. Nu sunt nici autori cu o recunoaștere accentuată, însă ceea ce îmi place cel mai mult din perspectiva de project-manager/gazdă a întâlnirilor este faptul că meseriile lor sunt foarte diverse. Avem arhitecți, sociologi, avocați și chiar copywriteri. Mai sunt și alte meserii implicate acolo, dar ceea ce contează cu adevărat este faptul că fiecare își aduce aportul și din zona profesiei în momentul în care scrie temele propuse de antrenori.
Ce îi diferențiază pe antrenorii de la Mornin’ Poets? Niciuna din întâlniri nu seamănă cu alta. Și am încercat să redau din perspectiva gazdei atelierului o stare trăită acolo. Am scris despre ateliere aici, aici și aici. Dacă cursanții au backgrounduri diferite, la fel se poate spune și despre antrenori. Și îi mai diferențiază pe lectori și faptul că nu locuiesc toți în cartierul Berceni.
Moment publicitar: Dacă ești poet sau poetă și locuiești în Berceni, ai șanse foarte mari să te contactez pentru a ține un atelier la Mornin’ Poets 🙂 ).
Andrei Zbîrnea alături de poeta Svetlana Cârstean
DH: Formatul atelier al acestor întâlniri sugerează faptul că poezia se și „învață”. Ce iau cu ei la plecare participanții la atelierele mornin’-poetice?
AZ: Ai pus foarte bine ghilimelele. Se învață cum să tai, se învață abordări, se învață ce să transmiți, dar mai ales cum să transmiți mesajul, se învață o logică interioară a textului. Se dezbat teme de actualitate. Miruna Vlada a venit cu o abordare social-politică, sorin despoT și-a ascuțit skillurile de om de comunicare, Svetlana Cârstean ne-a dat o versiune poetică a dimineții, iar Elena Vlădăreanu ne-a lovit hardcore cu tema iubirii, cea mai grea modalitate de ate raporta la o poezie fără a cădea în penibil sau în lucruri siopoase. Să vedem ce idei va avea Claudiu Komartin la atelierul care concluzionează sezonul de toamnă MP.
Nu trebuie să uităm nici faptul că la finalul atelierului primesc de la antrenor cinci evidențiați pe care îi publicăm în Revista de Povestiri. Și aici e musai să menționez că fără suportul logistic, mediatic și de promovare al Club Revdepov (Simina Diaconu, în special) acest atelier nu ar fi putut exista. O idee bună nu poate să există fără un plan clar, riguros și fără un calendar de desfășurare.
Discuții aprinse pe marginea poeziei
DH: Ce presupune rolul tău de project manager?
AZ: Dacă luăm abordarea metaforei sportive (pe care am tot folosit-o în ultima carte, dar și în alte contexte), eu sunt team-managerul unui Dream Team poetic. E o echipă de baschet din NBA, dacă vrei să mergem până la capăt. Cu rezultatele din această toamnă cu siguranță ne-am apropiat de play-off. Pe de altă parte, tot eu sunt cel care ține legătura cu cursanții și sunt și cel care îi invită în diverse locuri care au legătură cu poezia: cluburi de literatură, dezbateri, lansări de carte, seri de performance etc. Îmi place să cred că s-a format o comunitate și că suntem prieteni. Iar atunci când sunt întrebat de inside-uri din lumea poetică și a poeților/poetelor (de exemplu cum să îți aranjezi un manuscris și cum să-l publici ulterior) răspund unor întrebări și nu dau sfaturi.
Poetul Sorin DespoT, în fața cursanților și a monitorului
DH: Cum preferă poeții cafeaua dis-de-dimineață?
AZ: În foarte multe feluri. Cu lapte, cu zahăr/fără zahăr, amară, dulce, ceai negru, ceai verde, apă plată și uneori chiar irish-coffee. Câteodată avem și prăjituri sau chiar alune și sărățele. Poate ne faci o vizită cândva. Înscrierile pentru sezonul următor încep destul de repede!