Prima ediție a festivalului Mad Pride România va avea loc în perioada 6-12 octombrie 2019 și va cuprinde o serie de activități organizate de Asociația Prietenie și Integrare, împreună cu utilizatori, utilizatoare al psihiatriei, supraviețuitoare și supraviețuitori ale abuzurilor psihiatriei și ale diverselor forme de discriminare pe motive de suferințe mentale. Festivalul este organizat în jurul datei de 10 octombrie când este marcată la nivel internațional Ziua Mondială a Sănătății Mentale.
Discuțiile publice despre persoane cu suferințe mentale se centrează adesea pe abordarea instituțional-psihiatrică în care “pacientului” îi este acordată (toată) asistența medicală, adesea fără a fi întrebat despre nevoile și dorințele sale. La cealaltă extremă mass-media preia informații cu caracter foarte personal și portretizează persoane violente sau instabile ca fiind emblema persoanelor cu suferințe mentale. Asta în timp ce aproximativ 1 din 5 români trece adesea de unul singur printr-o suferință mentală (de la anxietate, depresie, tulburări de alimentație și somn etc) care ajunge să rămână ne adresată, netratată.
Mișcarea Mad Pride România a pornit de la membrii grupului de sprijin Cuibușor cu scopul de a organiza primul festival Mad Pride din România, dedicat persoanelor ce se confruntă cu diferite suferințe mentale. Festivalul va avea loc în perioada 6–12 octombrie în București, cu sprijinul individual și colectiv al mai multor aliați din țară. Scopul festivalului este de a aduce împreună persoanele cu suferințe mentale să se cunoască, să se exprime în spații sigure, și să inițieze discuțiile despre cum ar trebui să arate un sistem social și medical care să le asigure îngrijirea optimă.
În programul festivalului care se va desfășura de-a lungul unei săptămâni vor avea loc: o bibliotecă vie, o expoziție cu lectură de poezie, o dezbatere publică (cu ocazia Zilei Internaționale a Sănătății Mentale), o seară de film, o petrecere, un picnic, un atelier de realizat pancarte și o cină comunitară. La dezbatere vor participa invitați dintre persoane cu suferințe mentale, reprezentanți ai mediului politic, reprezentanți ai societății civile care activează în domeniul sănătății mentale, psihologi și psihiatri. Festivalul se va încheia cu o manifestație publică, în data de 12 octombrie.
Parteneri: Asociația MozaiQ, ArtHub, ODD, Kinedok – One World Romania.
Programul complet și mai multe informații despre Mad Pride România puteți găsi accesând pagina oficială de facebook. Detalii sau întrebări puteți adresa la una dintre adresele de e-mail: [email protected], respectiv [email protected].
Mad Pride este o mișcare internațională pentru dreptate socială inițiată de Asociația Prietenie și Integrare, împreună cu supraviețuitoare și supraviețuitori ale abuzurilor psihiatriei și ale diverselor forme de discriminare, cum sunt persoanele cu suferințe și/sau dizabilități mintale și sociale, persoane vulnerabile din punct de vedere socio-economic, sau persoane care aparțin unui grup minoritar etnic, sexual, de identitate de gen, etc. Mișcarea Mad Pride înglobează cerințele diverselor mișcări sociale pentru drepturi de bază: acces la o locuință sigură și accesibilă financiar, dreptul de a decide cu privire la propriul corp, dreptul de a fi protejat de violență, dreptul la accesibilitate, dreptul de a decide unde și cu cine trăim etc. Manifestarea este celebrată anual la date diferite în funcție de continent și de țară. În Europa este marcată anual în țări precum Spania, Italia, Grecia, zona Balcanilor, Marea Britanie, Finlanda și Suedia.