Daniela Hendea în dialog cu Adela Pop, fondatoarea Asociației Bookshare / Parte de carte
Copiii din zonele rurale care nu au acces la cărți sau la o lectură de calitate trebuie să depășească dezavantaje enorme atunci când ajung la școală. Un vocabular redus le va influența randamentul școlar de mai târziu, iar cărțile au un rol esențial în procesul de îmbogățire a bagajului lexical.
Daniela Hendea: Adela, mă bucur că te-am cunoscut. De la început m-a intrigat faptul că ai înființat o asociație care se ocupă cu distribuția cărților. Ai vrea să ne prezinți Asociația Bookshare / Parte de carte mai în detaliu? Cu ce scop ai înființat-o și cui i se adresează misiunea acesteia?
Adela Pop: Daniela, eu iți multumesc. Este o onoare pentru mine și o mare bucurie să vă pot spune câteva lucruri despre programele și proiectele Asociației Bookshare / Parte de carte.
Am înființat această asociație din dorința de a ajuta copiii și familiile acestora să se bucure împreună de lectură. Credem într-o lume magică a copilăriei, în care toți copiii, indiferent de situația lor financiară sau socială, să aibă acces la cărți pe care să le citească cu plăcere. Dorim să promovăm lectura și să cultivăm frumusețea cititului în rândul copiilor preșcolari și școlari din zonele rurale și comunitățile dezavantajate. Acesta este și scopul Asociației Bookshare / Parte de carte.
Copiii din zonele rurale care nu au acces la cărți sau la o lectură de calitate trebuie să depășească dezavantaje enorme atunci când ajung la școală. Un vocabular redus le va influența randamentul școlar de mai târziu, iar cărțile au un rol esențial în procesul de îmbogățire a bagajului lexical.
Considerăm că toți copiii au dreptul la cărți și merită spații dedicate în școli, grădinițe și acasă unde pot citi. Programele noastre sunt concepute pentru a extinde accesul la cărți în locurile unde copiii învață, trăiesc și se joacă, și pentru a-i încuraja pe adulți să citească alături de ei. E foarte important ca adulții să citească împreună cu cei mici. Cititul împreună la orice vârstă e cea mai bună modalitate de a-i încuraja pe copii să citească și să prindă drag de cărți. Copiii au nevoie de cărți, de modele care să îi inspire. Dacă un copil nu îi vede pe părinți sau pe adulți citind, șansele ca el să citească sau să devină cititor pe parcursul întregii vieți, sunt mici.
DH: Ai vrea să ne dai mai multe detalii despre tine, despre experiențele care te-au format până în momentul înființării Asociației Bookshare / Parte de carte?
AP: M-am născut în Dej, un oraș aflat la confluența Someșului Mare cu Someșul Mic. Aici, alături de cele două surori ale mele, am avut o copilărie de poveste. Nu am avut bunici la țară și îmi amintesc cu câtă nerăbdare așteptam vacanța mare pentru a merge în satul în care tatăl meu era profesor să îmi reîntâlnesc prietenii pe care mi-i făcusem acolo.
Cu timpul mi-am dorit ca viața mea să fie cu și despre copiii din zonele rurale. De aceea, după ce am terminat liceul am îmbrățișat meseria tatălui meu și am început să lucrez în învățămant, bineînțeles, într-un sat cu copii frumoși care mă așteptau la poartă cu desene făcute de ei, pe care le păstrez cu drag și acum. 😊
Tatăl meu, care a fost aproape întreaga lui viață profesor de istorie, într-un sat plin de farmec și de povești pe care l-am îndrăgit nespus, a fost persoana care m-a inspirat. Dar la fel de mult și Mădălina, o fetiță pe care am avut-o la grădiniță acum câțiva ani și, pe care îmi venea să o îmbrățișez cu inima atunci când intra în sala de clasă cu obrajii îmbujorați de frig și de vânt, în zilele geroase de iarnă. În fiecare zi, făcea cel puțin 5 kilometri până la grădiniță, peste dealuri, și nu îmi amintesc să fi lipsit mai mult de 2-3 zile într-un an. Da, știu, sunt mulți copii ca Madălina! Mi-aș fi dorit atunci ca efortul ei să fi fost răsplătit, poate, cu o carte frumoasă cu povești. Nu s-a putut atunci, dar sunt bucuroasă să pot face acest lucru pentru alți copii, curajoși ca ea.
*foto cu permisiunea părintelui
DH: Care au fost câteva dintre momentele de succes ale asociației până în prezent? Dar cele mai dificile?
AP: Suntem o asociație înființată de câteva luni și dorim să creștem în fiecare lună pentru a aduce mai multă bucurie copiilor. Mulți dintre copiii din satele îndepărtate au o viață grea care vine de cele mai multe ori din izolare sau din lipsa accesului la infrastructură. De aceea, cred că mai degrabă sunt momente de bucurie, de exemplu, atunci când primim poze cu copiii strângând cărțile primite la piept și acest lucru ne dă sentimentul că facem un lucru bun.
De curând, am extins programul de donare de cărți și pentru copiii preșcolari și școlari cu nevoi speciale. Cărțile noastre cu povești ajung și la copiii cu Sindromul Down, cu tulburări de spectru autism, cu epilepsie etc.
Bineînțeles că uneori momentele frumoase vin împreună cu cele mai dificile. De cele mai multe ori acestea sunt legate de resursele financiare insuficiente. De aceea avem nevoie să adunăm în jurul nostru oameni care să susțină proiectele noastre, să îi inspire pe copii, și să îi învețe să-și construiască un viitor mai bun.
DH: În ce stadiu se află proiectele asociației?
AP: Accesul la biblioteci publice pentru copiii din zonele îndepărtate este dificil. Multe dintre micile biblioteci din zonele rurale au cărți vechi, care stau cuminți pe rafturi și, din păcate, prea puțini copii le mai deschid. Pentru acești copii am început la sfârșitul anului trecut un program prin care le oferim în fiecare lună o carte bună pe care să o păstreze și să o împărtășească cu familia. Dorim să oferim copiilor preșcolari și școlari din zonele rurale oportunitatea de a avea un sentiment de proprietate și de a simți că în casele lor există un loc în care cărțile sunt mereu prezente. Practic, Asociația Bookshare dorește să construiască biblioteci acasă, oferindu-le copiilor cărți noi pentru a-i ajuta să citească într-un mediu natural de învățare: casele lor. Cărțile sunt selectate cu atenție pentru a reflecta contextul și experiențele de viață ale copiilor din acea comunitate, asigurându-le un început solid în călătoriile lor spre alfabetizare.
Un alt proiect al asociației, pe care l-am fi dorit început, odata cu Ziua Internațională a cărții pentru copii, este Ora de povești – un atelier de lectură și creație pentru copiii preșcolari din grădinițele din mediul rural. Ideea proiectului este de a aduce copiii mai aproape de cărți, de a descoperi împreună lumea minunată a poveștilor, dar și poveștile copiilor din satele uitate. Dar, având în vedere noua situație creată, am amânat deocamdată acest proiect.
DH: Dacă cineva ar dori să susțină Asociația Bookshare / Parte de carte, cum ar putea-o face?
AP: Nu cunoști cu adevărat problemele comunității în care trăiești până nu te implici în astfel de proiecte. Considerăm că fiecare copil are nevoie de o bibliotecă în viața sa și, de aceea avem nevoie de suportul celor din jurul nostru.
Dorim să aducem aproape de noi voluntari care doresc să ajute, să schimbe în bine societatea în care trăiesc. Astfel de programe au nevoie de oameni generoși care să dăruiască copiilor cărți și să împărtășească cu bucurie din ceea ce știu. Din păcate, resursele financiare ale asociației sunt limitate, iar cărțile pentru copii, enciclopediile sunt destul de scumpe. Cei care vor să afle mai multe despre noi sau doresc să susțină proiectele și programele Asociației Bookshare / Parte de Carte pot trimite un e-mail la adresa [email protected] sau ne pot căuta pe pagina de FB a asociației.
DH: Încotro vă îndreptați? Cum se conturează planurile de viitor?
AP: Copiii, mai ales cei din zonele rurale și comunitățile dezavantajate, au nevoie de cărți, de povești, de oportunități culturale, de zâmbete, de jocuri, au nevoie de suportul nostru pentru a-și construi o lume mai bună, mai sigură.
Poate că ceea ce facem noi nu e ușor, dar e atât de frumos! Copiii iubesc cărțile. E adevărat! Din drag pentru cărți și pentru copii dorim să ducem povestea noastră mai departe! În prezent, cărțile noastre ajung doar în satele din județul Cluj. Noi ne dorim să aducem bucurie și în satele îndepărtate și uitate din alte zone ale țării deoarece știm că mulți copii nu au nici măcar o carte acasă. În același timp, ne gândim și la acei copii care au părinții plecați la muncă în străinătate și trăiesc visând să fie într-o zi din nou împreună.
Să aducem copiii mai aproape de cărți, e un mare câștig. Dăruindu-le o carte bună în fiecare lună, le oferim un dar…pentru o viață.
DH: Adela, îți mulțumim pentru răspunsuri, pentru timpul acordat acestui interviu.
AP: Iți multumesc și eu din suflet, Daniela, și sunt extrem de recunoscătoare pentru că mi-ai oferit sansa să spun mai multe despre asociatia noastră! Având în vedere că e primul meu interviu, sper că am reușit să cuprind cam tot ce înseamnă pentru noi acest proiect de suflet! ❤
Sasha, mascota alb-negru a Asociației Bookshare / Parte de carte