Turneul catalan al poetei Ileana Mălăncioiu

Poeta româncă Ileana Mălăncioiu va vizita pentru a doua oară Catalonia între 23 și 26 noiembrie 2018, cu ocazia Festivalului Internațional de Poezie de la Lleida, la care a fost invitată, și ulterior, la Barcelona, cu ocazia apariției volumului La vèrtebra/ Vertebra, antologie bilingvă din creația sa, publicată de AdiA Edicions, în traducerea Janei Balacciu Matei și a lui Xavier Montoliu Pauli, cu o postfață semnată de poetul Carles Duarte i Montserrat.

 

 

Din epilogul scris de Carles Duarte:

„Poezia Ilenei Mălăncioiu are singularitatea și forța caracteristice marilor maeștri, cei care au știut să cuprindă în teritoriul deopotrivă fragil și penetrant al versului întreaga emoție a existenței. Le întâlnim atât în frumoasele și mișcătoarelor poeme de dragoste, cât și în confruntările, cu onestitate, fără a edulcora realitatea, cu natura și cu fundamentele religioase. Pe de o parte, cu materia fizică ce ne înconjoară și din care corpul nostru face parte. Pe de altă parte, cu dorința de transcendență și cu referenții biblici care au contribuit la modelarea perspectivei din care încercăm să dăm un sens traiectoriei și destinului nostru.”

„Sunt versuri impresionante, în care firul care leagă viața de moarte se subțiază și pe care Ileana Mălăncioiu, vorbind despre vietăți, îl face să treacă prin noi, unindu-ne cu ele din perspectiva unei familiarități care conferă literaturii ei lumina autenticului.”

„Încorporarea Ileanei Mălăncioiu în spațiul nostru literar prin acest volum este o veste splendidă, pentru că deschide noi drumuri prin care poezia românească devine prezentă printre noi. Poeta o face într-un mod care ne invită să o citim în dialog cu unii autori din tradiția noastră recentă, căci sunt vizibile coincidențele de fond pe care le putem găsi între poeta română și, ca să amintesc doar trei nume, Blai Bonet, Màrius Torres (Îngerul Morții…) sau Màrius Sampere. Bun venit acasă, Ileana Mălăncioiu!”

 

 

Activități programate la Lleida:

Vineri 23 noiembrie, orele 13, la Liceul Màrius Torres: Festival în aule. Recital de poezie și întâlnire cu elevii în prag de bacalaureat. Manifestare condusă de profesorul și poetul Pere Pena. Cu participarea lui Xavier Montoliu Pauli.

Vineri 23 noiembrie, orele 20, la Teatre de l’Escorxador: Seară de poezie. Principala manifestare a Festivalului, cu participarea poeților Erri de Luca (Napoli), Marta Ana Diz (Buenos Aires), Antònia Vicens (Mallorca), Josep Piera (València) și Ileana Mălăncioiu. Direcția muzicală: Xavi Lloses, proiecții audiovizuale: Àlex Pallí.

Activități programate la Barcelona:

Sâmbătă 24 noiembrie, orele 19, la Centrul de Artă Santa Mònica: „Versuri și urne”. Întâlnire internațională „Poeți pentru Republică”. Centrul de artă Santa Mònica, PEN Club-ul Catalan și Institutul de Litere Catalane au invitat poeți din diferite țări implicați civic, care, în diferite situații, au fost persecutați pentru ideile și creațiile lor. Între participanți, Ileana Mălăncioiu, care va citi, în limba română, din poeziile sale. Va fi însoțită, pentru lectura versiunilor catalane, de Jana Balacciu Matei. În finalul manifestării, pianista și traducătoarea română Lavinia Coman (Premiul Batista i Roca 2018) va interpreta piese muzicale românești și catalane.

Duminică 25 noiembrie, la orele 19, la Librăria Documenta: Lansarea antologiei bilingve La vèrtebra/ Vertebra, cu participarea poetei Ileana Mălăncioiu, a traducătorilor cărții, Jana Balacciu Matei și Xavier Montoliu Pauli, a poetului Carles Duarte, autorul postfeței, și a editorului Pau Vadell. La sfârșit participanții sunt invitați să ciocnească un pahar de vin românesc.

Activitățile din cadrul turneului sunt gratuite, beneficiind de colaborarea tuturor entităților implicate.

În anul 2012 Ileana Mălăncioiu a fost invitată la Săptămâna de Poezie de la Barcelona, cu colaborarea Institutului Cultural Român din Madrid.