Post/h/um. Jurnal de studii (post)umaniste

Post/h/um. Jurnal de studii (post)umaniste este o revistă științifică independentă, open access, un proiect cu totul non-comercial, apărut în 2013, care își propune să publice în limba română texte relevante din teoria critică, studii culturale, feminism și, mai ales, postumanism, cu scopul de a lărgi spațiul de dezbatere a unor probleme și resurse critice puțin discutate în mediul instituționalizat din România și de a susține dezvoltarea unui vocabular critic românesc, necesar recuperării și asimilării ideilor fundamentale din științele umaniste de astăzi.

După două volume tematice (Postumanismul și Reproducerea), cel de-al treilea propune o reconsiderare a lui Pierre Bourdieu, prezent cu un text mai puțin cunoscut, din prima perioadă a carierei sale, despre rolul conservator al educației instituționalizate, publicând totodată două articole critice despre viziunea bourdieusiană, semnate de Richard Jenkins și Margaret Archer. De asemenea, în acest număr, Post/h/um aduce pentru prima dată în limba română două articole de referință ale lui McKenzie Wark (specialist în studii media și teoria informației), despre gamer ca actor politic și despre informație ca resursă, dar și un articol provocator al lui Helen Steward, care ridică problema liberului-arbitru în cazul ființelor non-umane din perspectiva filosofiei și a studiilor despre animale. În același timp, Post/h/um continuă, în numărul al treilea, diseminarea ideilor Donnei Haraway, publicând, după Un manifest al cyborgului, un text revelator despre antropocen și situația refugiaților din toate speciile.

Lansarea volumul 3 va avea loc vineri, 21 aprilie, ora 19:30, în București, la Librăria Hecate, strada Doctor Paleologu nr. 26 (chiar la intersecția cu str. Mântuleasa) și vor vorbi despre el Ovidiu Anemțoaicei, Daniel Clinci și Vasile Mihalache.

 

Redacția Post/h/um

Daniel Clinci, Sînziana Cotoară, Vasile Mihalache